dinsdag 22 september 2015

Bernadette: how to...

eerst en vooral: ik ben zeker geen brei expert! dit is een snel klaar en makkelijk project die voor iedereen haalbaar is.

normaalgezien wordt de gilet in mohair wol gebreid (andere wol soorten zijn ook mogelijk natuurlijk, maar dat deed ik zelf nog niet). om een speciaal effect te hebben, kan je er glitter wol, pailletten draad, pareldraad, andere kleuren, etc. doorheen breien.

de mohair wol is super warme wol en kan wel wat kriebelen, dus niet alle kindjes vinden dit leuk...

je kan de gilet breien met naald 10 en naald 12 (zoals ik deed voor de mijne en die van julia) of ook met naald 12 en naald 15.

ik gebruikte mohair wol 'katia ingenua'. andere merken kunnen natuurlijk ook, maar ik weet wel niet zeker of de afmetingen dan nog dezelfde zullen zijn...

je hebt voor de volwassen versie ongeveer 7 bollen mohair nodig en 5 bollen glitter wol (afhankelijk van hoeveel draad er natuurlijk op de bol zit).
voor de versie van julia gebruikte ik 3 bollen mohair en 2 bollen glitter wol.

normaalgezien wordt de gilet gebreid met 3 draden mohair wol (bij heel fijne mohair soms ook met 5 draden). als je ervoor kiest om er een glitter wol draad door te breien dan gebruik je 2 draden mohair en 1 draad glitter wol. indien je met pareldraad of pailletten draad werkt (dit is heel dunne draad), dan gebruik je best 2 draden mohair en 2 draden pailletten draad (of andere dunne varianten).

op youtube vind je genoeg filmpjes over hoe je steken opzet, hoe je mindert of meerdert, hoe je moet afkanten etc.

altijd meerderen/ minderen aan de rechtse kant van je breiwerk.
bij het meerderen de extra steken best verdelen over de ganse naald en niet alle steken na elkaar meerderen helemaal aan het begin.


sterrenstof by katrien liet me in de 'comments' ook weten dat ze onlangs een 'bernadette' gebreid had, zie hier voor haar mooie versie.DAMES:

- de boord van de gilet (achterpand, voorpanden en mouwen) in boordsteek breien (1e naald 1 steek rechts - 1 steek averechts, 2e naald 1 steek averechts - 1 steek rechts, enz.) -> 6 naalden
met naald 10

- de gilet zelf in tricotsteek breien (1e naald rechtse steken - 2e naald averechtse steken)
met naald 12

- voorpanden en achterpand even in 'wacht' zetten op een draad en daarna samen toebreien (zie youtube of dit filmpje) zodat je een onzichtbare naad hebt (dit hoeft natuurlijk niet, je kan het ook op de gewone manier dicht naaien)


- best altijd  heel veel draad laten aanhangen (ruim 1m) in het begin als je je steken opzet (dit om later de panden samen te breien) en ook op het einde flink wat draad aan laten hangen.

- de mouwen los afkanten en daarna in de gilet naaien

* achterpand:

- 43 steken opzetten en 6 naalden in boordsteek breien
- in de 7e naald (die je volledig in rechtste steken breit) mag je meerderen naar 53 steken
- daarna gewoon verder breien in tricot steek (dus 8e naald averechtse steken, 9e naald rechtse steken, enz.)
je breit verder tot een lengte naar keuze (43cm of langer (ik deed tot aan 50cm) - let wel, er komt daarna nog een stukje bij qua lengte - best de lengte die je koos opschrijven zodat je het nog weet voor de lengte van je voorpanden)
- na 43cm (of langer) mag je beginnen minderen, dit doe je zo:
aan het begin van je naald (aan de rechtse kant van je breiwerk) brei je de 1e twee steken en daarna brei je 2 steken samen. aan het einde van diezelfde naald brei je tot de laatste 4 steken. je haalt dan 1 steek af van je ene naald op de andere, dan brei je 1 steek en haal je de afgehaalde steek over, en daarna brei je nog de laatste 2 steken
- het minderen doe je 9 keer (telkens in de rechtse naald), na het minderen brei je gewoon een averechtse naald en dan weer minderen in de rechtse naald en dan weer gewoon een naald averechts breien. zo heb je in totaal 18 naalden nog gebreid en kom je aan 35 steken
- zet de steken op een draadje en haal ze van je naald

* voorpand:

- 19 steken opzetten en 6 naalden in boordsteek breien
- in de 7e naald (rechtse kant van je brei werk) meerderen naar 27 steken
- verder breien in tricot steek tot dezelfde lengte van je achterpand (bv. 43cm)
- nadat je die lengte bereikt hebt, begin je te minderen door overhaling (het andere voorpand door samenbreien, dus je moet 2 verschillende voorpanden hebben, in spiegelbeeld)
- je mindert weer 9 keer en breit 18 naalden in totaal - dus rechtste steken breien tot de laatste 4 steken, dan 1 steek afhalen, 1 steek breien en de afgehaalde steek overhalen, daarna de laatste 2 steken breien
- als het goed is heb je nu nog 18 steken over en mag je de steken op een wacht draadje zetten

- het andere voorpand idem, maar minderen door samenbreien, dus eerste 2 steken gewoon rechts breien en daarna 2 steken samenbreien. de rest van je naald gewoon rechts verder breien, daarna een volledige naald gewoon averechts breien en dan in de volgende naald weer minderen door samen te breien

* mouwen:

- 17 steken opzetten en 6 naalden in boordsteek breien
- in de 7e naald meerderen naar 27 steken
- om de 6 naalden meerderen (eventueel kan je ook om de 4 naalden meerderen om nog wijdere nonchalantere mouwen te hebben)
- je meerdert altijd aan de rechtste kant van je werk in de 2e steek en in de voorlaatste steek, daarna weer een naald averechts, een naald gewoon rechts, enz. tot je 6 (of 4) naalden gebreid hebt.
- je meerdert 4 keer, om de 6 (of 4) naalden
- je eindigt met 35 steken en breit gewoon verder in tricot steek tot je ongeveer 43cm hebt (mensen met langere armen de mouwen zeker wat langer breien want zelfs voor mij is dit maar net gepast, maar ik heb sowieso niet graag al te lange mouwen...)


MEISJES:

(de steken tussen haakjes zijn het aantal steken die ik nu zal opzetten voor de grotere versie van julia)
kleinste aantal steken: vermoedelijk maat 4 jaar (afhankelijk van de lichaamsbouw van je kind) - ter vergelijking: julia wordt over 2 maanden 5 jaar en is aan de mollige kant.

* achterpand:

- 23 (27) steken opzetten en 6 naalden boordsteek
- meerderen naar 29 (33) steken
- breien tot 33cm of langer (ik deed ongeveer 37cm in de roze versie van julia)
- na die lengte minderen via samenbreien en overhaling (idem zoals bij dames patroon), maar dit doe je slechts 5x en in totaal brei je dus 10 naalden
- je eindigt op 19 (23) steken

* voorpand:

- je zet 11 (13) steken op en breit 6 naalden in boordsteek
- je meerdert in de 7e naald naar 15 (17) steken en breit weer tot je de gewenst lengte bereikt hebt
- je mindert voor het ene pand door overhaling en in het andere voorpand door samenbreien. weer 5x minderen aan de rechtse kant en dan een gewone naald averechts breien (en dus 10 naalden breien)
- je eindigt op 10 (12) steken

* mouwen:

- je zet 13 (17) steken op en breit 6 naalden in boordsteek
- daarna meerder je naar 17 (21)
- je meerdert 4 keer (aan de rechtse kant van je werk). je meerdert telkens in de 2e steek en in de voorlaatste steek en daarna brei je weer een gewone naald averechts, en een gewone naald rechts (6 naalden en daarna meerder je weer)
 - het laatste stuk brei je in gewone tricot steek tot ongeveer 33cm
- je eindigt op 25 (29) steken

zie foto's ook voor mijn 'tekening', ahummm...
indien iets niet duidelijk is mag je het me altijd vragen, maar ik ben zeker ook geen expert...

veel succes!


24 opmerkingen:

 1. Buiten dat in wacht zetten en aan elkaar breien snap ik dit warempel! Ik pluis eens youtube uit :) Ik zoek wol en begin er aan zeg! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. super!! heel benieuwd naar je resultaat...

   Verwijderen
  2. ik zette ondertussen een link met filmpje over hoe je een onzichtbare naad maakt aan de schouders (panden samenbreien), dit kan ook met een maasnaald als je dat makkelijker vindt.

   Verwijderen
 2. Bedankt voor de tuto. Misschien nog een vraagje: voor welke "maat" is de handleiding? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goh het is eigenlijk zo'n "one size fits all", maar als je een wat grotere maat hebt, zou ik wel enkele steken bij opzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima te doen voor een 38-40?

   Verwijderen
  2. ja hoor, zeker en vast, de perfecte maat hiervoor denk ik. voor mij is hij net niet oversized genoeg vind ik. ter vergelijking: ik heb maat 42-44. veel succes!

   Verwijderen
 4. Fantastisch, net wat ik zocht! Dankjewel voor de uitgebreide uitleg, het moet lukken om er nu zelf ene te breien.
  Wel nog één vraagje : hoe breed is jouw versie? ( bv gemeten op de rug onder de oksels).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ongeveer 93cm denk ik, heb het wel maar snel snel kunnen meten.

   Verwijderen
 5. Wow, wat leuk dat jij dit hier even met ons deelt! Supertof... Nu nog de courage vinden om er aan te beginnen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waw, supertof dat je dit deelt!!! Nog een vraagje: welke glitterdraad heb je gebruikt? Die donkerblauwe is heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een klein vraagje hoe werk je de hals af? gewoon de resterende steken afzetten?
   bedankt

   Verwijderen
  2. hallo yolande. ja ik heb die gewoon afgekant, maar sommige haken die steken (vasten).

   Verwijderen
  3. hallo Wendy, ik gebruikte de glitterdraad van katia (gatsby)

   Verwijderen
 7. een klein vraagje hoe werk je de hals af? gewoon de resterende steken afzetten?
  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb zopas alles gebreid, maar heb problemen bij het in elkaar zetten. Als ik de voorpanden op het achterpand leg, blijft er geen plaats over voor de hals. Als je het bekijkt op de foto kom ik ook tot dezelfde vaststelling, rugpand 35 steken en elk voorpand 18 steken => samen 36
  Kunnen jullie mij helpen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hallo, sorry vr het late antwoord. dit is idd normaal dat je evenveel steken hebt. er is niet echt een nek gebreid, de schouder komt gewoon zo ver. je zal wel zien dat als je het zo breit hoe dan wel goed komt. als het toch niet lukt, dan neem ik wel eens een foto als je me je email adres doorstuurt. groeten lies

   Verwijderen
 9. Kun je eens de afmetingen geven.ik zou liever met wat dunnere naalden breien. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik dit met gewone wol brei van dikte 4,5 kan dit ook lukken , dan drie draden met naalden 10 en 12 ? Ik heb normaal 34 van maat, maar het mag was oversized zijn uiteraard, kan ik hetzelfde patroon houden?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Merci Merci. zelfs ik ga me er aan wagen. Heel duidelijk stap voor stap uitgelegd. Heel drempelverlagend. Hartelijk dank. Ik laat je binnenkort iets horen als er resultaat is. ( als ik dat in de euforie niet vergeet tegen dan, haha)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohh supertof! Ik had een vraagje, stel dat je dit wil doen met wol van een ander merk. Hoe kan je het beste zien hoeveel bollen je daarvoor dan nodig hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoeveel wol heb ik hiervoor nodig ?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een vraag over de mouwen voor meisjes: meerder je tot 21 steken of tot 29?

  BeantwoordenVerwijderen